Kennis • 31 december 2024
Om een beter inzicht te krijgen in gamification en gedragsverandering in de praktijk, heeft Hilal Aksoy (Student Communicatie aan de Hogeschool van Utrecht) Lauwerens Metz, de CEO van Innovattic, gesproken. Hieronder een stuk uit het artikel.
Volgens Metz kan gamification worden gezien als een spectrum. “Helemaal aan het begin van het spectrum heb je een ‘droge’ applicatie, zoals Microsoft Word, waarin geen spelelementen zijn verwerkt. Daarna heb je software met enkele spelelementen, zoals LinkedIn. Bijvoorbeeld, je kunt je profiel van 90% naar 100% brengen om het te voltooien. Vervolgens krijg je applicaties zoals het liken van berichten, waarbij mensen proberen zoveel mogelijk likes te verzamelen. Uiteindelijk kom je bij een ‘serious game’”, legt Metz uit. Serious games zijn spellen die niet (alleen) bedoeld zijn voor vermaak, maar vaak gericht zijn op het overdragen van kennis of het stimuleren van gedragsverandering (Mediawijs, 2021).
Bij Innovattic werken ze aan slimme oplossingen voor complexe problemen. "Ik denk dat gamification begint met begrijpen hoe mensen werken," vertelt Metz. Een van hun meest bijzondere projecten is de ‘PEERS’-app, die speciaal is ontwikkeld voor kinderen met autisme. Metz legt uit: "We hebben een app gemaakt waarmee deze kinderen de ongeschreven regels van de maatschappij leren begrijpen. Ze bekijken filmpjes van situaties en geven aan of het gedrag maatschappelijk en ethisch juist is. Als ze een goed resultaat behalen, kunnen ze door naar het volgende niveau in hun therapie. Dit zorgt ervoor dat mensen de therapie langer volhouden en er meer plezier aan beleven." Het is echter belangrijk dat kinderen naast de app ook begeleiding krijgen van een behandelaar. "Deze apps werken alleen goed als er een goede begeleider bij betrokken is," benadrukt Metz. Dit laat zien dat gamification in een strategie voor gevoelige doelgroepen, zoals kinderen of mensen met autisme, duidelijk moet maken wat ‘goed’ of ‘slecht’ gedrag is. Het moet zowel leuk als educatief zijn, met uitleg over de juiste en verkeerde acties. De PEERS-app is een groot succes, ook internationaal. De bedenker van het originele PEERS-programma in de Verenigde Staten wil nu de Amerikaanse inhoud aan de app toevoegen, wat een mooie erkenning is voor het werk van Innovattic (Peers App, z.d.).
Ik denk dat gamification begint met begrijpen hoe mensen werken.
Lauwerens Metz, CEO van Innovattic
Is er dan ook een voorbeeld van een mislukt project? Metz lacht. "Ooit hadden wij het idee om een eigen game te maken rondom wiskunde. Dit was in de tijd dat Wordfeud erg populair was. In onze game kon je rekensommen maken tegen elkaar. Als je dat snel genoeg deed, dan won je." Het bleek een groot succes in Delft, waar Metz zelf ook heeft gestudeerd. "We waren ervan overtuigd dat het een hit zou worden, maar toen we het uitbrachten, vond niemand er iets aan." Om te onderzoeken waarom het niet werkte, hebben ze mensen in verschillende steden op straat het spel laten spelen. "Bijna niemand wilde het überhaupt spelen," zegt Metz. "Toen bleek dat veel mensen helemaal niet van wiskunde houden, behalve de mensen in Delft. Daar zitten namelijk de technische hogescholen en universiteiten." Dit project benadrukt hoe belangrijk het is om vooraf goed onderzoek te doen naar de doelgroep en om het product te testen op verschillende locaties. Wat populair is in een specifieke groep, werkt niet altijd voor een breder publiek.
Gamification kan een effectieve manier zijn om gedrag te veranderen, maar het is belangrijk dat de spelelementen goed passen bij de doelgroep. Zoals blijkt uit het mislukte wiskundegame-experiment, is het belangrijk om te testen of de spelelementen werken voor de doelgroep. Metz denkt dat er meer voorbeelden zijn van gamification-strategieën die niet hebben gewerkt dan wel. Hij benadrukt dat je mensen nodig hebt die creatief en ervaren zijn om een succesvol project te maken. "Ook geeft hij aan dat het belangrijk is om eerst de vragen te stellen: 'Voor wie doe je het? Hoe wil je ze beïnvloeden, en waar zijn ze gevoelig voor?' Daarnaast stelt Metz dat mensen altijd behoefte hebben aan waardering, bezig zijn en het gevoel iets af te maken.
Meer weten over Gamification?
Neem contact op!
Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.
Developing impact together
Wat we doen
Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.