Gebouwde omgeving • 27 november 2024
Door Nathan, CTO
Slimme gebouwen zijn de toekomst van de gebouwde omgeving. Denk aan kantoren die de lichten aanpassen op basis van daglicht, klimaatbeheersing die precies weet wat jij fijn vindt en toegangscontrole die alles op afstand regelt. Ideaal! Maar wat als we het hebben over de beveiliging van al die slimme systemen? Hoe zorg je dat je software veilig is, zonder dat hackers zomaar binnenkomen?
Als het op slimme gebouwen aankomt, mag beveiliging niet het sluitstuk zijn. De ontwikkeling van software die deze gebouwen aanstuurt, moet veiligheid als basis hebben, zodat je veilig kunt profiteren van alle slimme snufjes zonder gedoe of zorgen. Hoe pak je dat aan?
In een gebouw dat “smart” is, wordt alles aangestuurd door een centrale software, van de temperatuurregeling tot de deuren. Al die technologie werkt met data – vaak heel gevoelige data – die netjes beheerd en beschermd moet worden. Zonder sterke softwareveiligheid kan iemand van buitenaf zomaar binnenkomen, letterlijk of figuurlijk. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Met de juiste softwareaanpak houd je de slimme kant van je gebouw niet alleen leuk, maar vooral ook veilig.
“Privacy by design” is niet zomaar een modewoord. Het betekent dat je vanaf de eerste schets rekening houdt met de bescherming van gegevens. In plaats van privacy er later nog even “bij” te zetten, zorgen we ervoor dat die bescherming vanaf het begin de fundering vormt. Hiermee voorkom je dataverzameling die eigenlijk niet nodig is en minimaliseer je direct al de risico’s van datalekken.
Als je slimme gebouw data verstuurt, van energieverbruik tot gebruikerslogins, wil je dat dit veilig gebeurt. Door gegevens tijdens verzending en opslag te versleutelen, geef je hackers geen kans om zomaar mee te kijken of data te stelen. Het is als een extra slot op de deur: je ziet het niet, maar het geeft je wel een gerust gevoel.
Met multi-level authenticatie zorg je ervoor dat niet iedereen zomaar toegang krijgt tot het gebouwsysteem. Denk aan tweefactorauthenticatie, waarbij je naast je wachtwoord ook nog een andere stap doorloopt om binnen te komen. Door in te zetten op slimme authenticatie, voorkom je ongewenste logins en houdt je de controle strak in handen.
De wereld verandert razendsnel, en de dreigingen die daarmee gepaard gaan ook. Regelmatige updates zijn daarom essentieel om voorop te blijven lopen en alle beveiligingslekken dicht te houden. Met automatische updates worden nieuwe beveiligingsfeatures direct geïnstalleerd, zonder dat gebruikers er zelf iets aan hoeven te doen. Zo blijft de software veilig en toekomstbestendig.
Veilige software is software die continu getest wordt. Door regelmatig beveiligingstesten uit te voeren en penetratietesten te doen, spoor je kwetsbaarheden vroegtijdig op. En omdat smart buildings continue in ontwikkeling zijn, blijven deze testen een vaste prik. Dit houdt de software sterk en bestand tegen nieuwe bedreigingen.
Met de juiste veiligheidsaanpak kun je slimme technologie in je gebouw inzetten zonder zorgen. Of je nu verantwoordelijk bent voor een groot kantoorpand, een zorginstelling of een wooncomplex, door met een partij samen te werken die veiligheid vanaf de eerste stap meeneemt, creëer je een prettige en veilige omgeving voor alle gebruikers.
Meer weten? Bij Innovattic helpen we graag om jouw gebouw slimmer en veiliger te maken. Neem gerust contact op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!
Neem contact op
Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.
Developing impact together
Wat we doen
Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.