Zorg en gezondheid • 24 november 2022
De druk op de huisartsenzorg neemt alsmaar toe. De vergrijzing van onze samenleving en het tekort aan zorgpersoneel liggen hieraan ten grondslag. Het bedrijf Medicinfo speelt hier al jarenlang op in met zogenoemde ‘hybride zorg’: digitale oplossingen waarbij de reguliere zorg wordt ondersteund met zorg op afstand. De Medicoo app is een van die oplossingen en biedt patiënten een makkelijke en toegankelijke tool voor digitale huisartsenzorg. Jasper van Bladel, Product Manager bij Medicinfo vertelt over de app en de samenwerking met Innovattic.
Jasper: “Bij Medicinfo zijn we altijd bezig met innovaties voor een toekomstbestendige en persoonlijke gezondheidszorg. De laatste twee jaar heeft hybride zorg bij ons hierin een vogelvlucht genomen. Daarbij moet je denken aan zorg in de eerste lijn, ter ondersteuning van huisartsenpraktijken – en posten. Hybride zorg betekent dat medische vragen waar mogelijk digitaal worden afgehandeld en indien nodig een fysiek bezoek aan de huisarts geadviseerd wordt.”
“Medicoo is een app die we samen met Innovattic ontwikkeld hebben en dient eigenlijk als een online huisarts voor iedereen die een medische vraag heeft,” zegt Jasper. “We werken met een uitgebreid team van verpleegkundigen, huisartsen en medisch specialisten. Via een live chat in de app en de optie om een online consult te doen, komen patiënten snel en eenvoudig met ons in contact. Sinds kort hebben we het eerste deel van het triageproces gedigitaliseerd, waarbij gebruikers in de app eerst een aantal geautomatiseerde vragen beantwoorden die afgestemd zijn op de klacht. Dat geeft ons direct inzicht in de medische vraag en zo kunnen we gebruikers heel snel op weg helpen.”
Met Medicoo kan het grootste gedeelte van alle binnenkomende zorgvragen door een team van verpleegkundigen en huisartsen digitaal worden beantwoord. Daarmee wordt de druk op de huisartsen verminderd. Jasper: “Als blijkt dat de vraag meer aandacht nodig heeft, dan kan er voor gebruikers ook een beeldbelconsult met een huisarts ingepland worden. Als blijkt dat een fysiek consult noodzakelijk is, dan wordt de patiënt doorverwezen naar de eigen huisarts of naar een van de samenwerkende huisartspraktijken.”
Medicoo biedt ook uitkomst als het gaat om piekbelasting in de zorg. In de zomer bijvoorbeeld neemt de druk op huisartsen in provincies zoals Zeeland toe door de enorme toestroom aan toeristen. “Dankzij Medicoo wordt een groot deel van de medische gevallen ondervangen. Zo hoeven veel toeristen niet naar de praktijk te komen en dat scheelt huisartsen heel veel extra werkdruk,” legt Jasper uit.
“Wij hebben veel verschillende apps laten ontwikkelen, waarvan Medicoo er één is. Wij weten als Medicinfo wel wat patiënten nodig hebben, maar we hebben niet altijd de technische kennis in huis om apps op een efficiënte manier te ontwikkelen. Innovattic wel! Zij hebben ons dan ook geholpen onze bestaande apps om te zetten naar een nieuw platform dat echt toekomstbestendig is. Dit moest allemaal heel snel gebeuren en Innovattic was daarin voor ons de beste partij. Het was een echte snelkookpan en af en toe kwam er flink stoom uit, maar vanaf dag één heeft Innovattic gevlamd en met elkaar hebben we een toekomstbestendig, digitaal platform ontwikkeld. Daar zijn we heel trots op! Ook heeft Innovattic bepaalde functionaliteiten ontwikkeld, zoals de digitale triage in Medicoo. Je voelt in alles dat Innovattic verstand heeft van zaken. Ondanks dat ze een redelijk klein team hebben, denken ze groots. De projectleden van Innovattic zijn nauw betrokken en denken mee over de beste oplossingen. Dankzij hen hebben wij nu een digitaal platform dat klaar is voor de toekomst.”
Jasper van Bladel, Productowner Medicoo
Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.
Developing impact together
Wat we doen
Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.